Šokolādes profiteroļļi

Šokolādes profiteroļļi

Soli pa solim + foto.

Rīki

  • Mīklas rullis

  • Cepampapīrs
  • Katliņš ar biezu dibenu
  • Koka karote
  • Mikseris Kitchenaid vai kāds cits
  • Silikona paklājiņš
  • Apaļš uzgalis ar izmēru 8 mm
  • Konditorejas maisiņi
  • Perforēta paplāte

Sastāvdaļas

KRAKELĪNS
290 g sviests
360 g nerafinēts niedru cukurs
300 g milti
60 g mandeļu milti
60 g izkausēta tumšā šokolāde

MĪKLA
250 g ūdens
250 g piens
200 g sviests istabas t
10 g sāls
10 g cukurs
500 g olas
80 g izkausēta tumšā šokolāde
300 g milti

PILDĪJUMS
Namelaka

Pagatavošana

KRAKELĪNS

Mikserī liek visas sastāvdaļas un sajauc ar lāpstiņas uzgali līdz vienmērīgai konsistencei.

Šokolādes profiteroļļi

Izrullē maksimāli plānā kārtiņā starp diviem cepampapīriem vai ačetāta lapām un liek saldētavā. Šādā veidā mīklu var uzglabāt divus mēnešus, jo tā noteikti paliks pāri. Var gatavot arī 2 x mazāku porciju.

Šokolādes profiteroļļi

Kamēr krakelīns salst, gatavo profiteroļļu mīklu.

MĪKLA

Šokolādes profiteroļļi

Katliņā uz lielas liesmas uzvāra ūdeni, pienu, sāli, cukuru un sviestu. Tiklīdz parādās baltas putas un sviests ir izkusis, noņem no uguns un pievieno šokolādi.
Vienā piegājienā ieber izsijātus miltus un maisa līdz ir izveidojusies kartupeļu biezenim līdzīga konsistence.

Šokolādes profiteroļļi
Šokolādes profiteroļļi

Liek atpakaļ uz uguns un maisa ar koka karoti 1 - 2 min, tādā veidā kaltējot mīklu.

Šokolādes profiteroļļi

Jāmēģina pēc iespējas mazāk pieskarties katliņa dibenam, lai mīklā neiejauktu piedegušo kārtiņu. Mīkla ir gatava, kad sakratot katliņu, tā vairs nelīp pie malām. Katliņa dibenā un gar sāniem ir izveidojusies piedegusi mīklas kārtiņa - tā tam jābūt.
Mīklu ieliek mikserī (bez piedegušās kārtas) un atstāj jaukties ar lāpstas uzgali vidējā ātrumā 5-7 min, lai tā atdzistu.

Šokolādes profiteroļļi

Sāk pievienot olas - pakāpeniski, pa nelielām daļām, nesteidzoties. Kad olas ir pievienotas, palielina miksera ātrumu un turpina jaukt 1-2 min.

Šokolādes profiteroļļi

Kad mīkla ir gatava, to pilda konditorejas maisiņā ar apaļo uzgali.

Šokolādes profiteroļļi
Šokolādes profiteroļļi

Garnē mazas mīklas piciņas uz perforētas paplātes, pārklātas ar air mat paklājiņu (ievērojot distanci, jo profiteroļļi spēcīgi uzpūšās).
Ja gadījumā mīkla šķiet pārāk šķidra, to var ielikt ledusskapī uz 1 - 2 h.

Šokolādes profiteroļļi

Izspiež aplīšus no sasaldētā krakelīna - tāda paša diametra kā mīklas piciņas un viegli uzliek uz katra profiteroļļa, to nepiespiežot. Tas ir jādara ātri, lai krakelīna apļus būtu viegli noņemt no cepampapīra. Ja krakelīns sāk kust, viņu var ielikt uz pāris minūtēm saldētavā.

Šokolādes profiteroļļi

Uzkarsē krāsni 230°C karstu režīmā ar ventilāciju, liek cepties 10 - 15 min., pēc tam, neverot vaļā krāsni, samazina ventilāciju uz minimumu un nogriež temperatūru uz 110°C, turpina kaltēt 20-25 min.
Mājas krāsnī vienā reizē var cept tikai vienu paplāti, pretējā gadījumā profiteroļļi nepacelsies, mīklu tikmēr uzglabā ledusskapī.
Ja ir profesionālā konditorejas krāsns, profiteroļļus cep 190°C pirmās 10 minūtes režīmā ar ventilāciju un pēc tam 15 min 180°C režīmā ar minimālu ventilācijas stiprumu.
Izņem gatavos profiteroļļus, uzreiz izbaksta caurumu to pamatnē, lai izlaistu ārā karsto tvaiku un atstāj dzesēties uz restēm. Kad tie ir atdzisuši, pilda ar krēmu pa izbakstīto caurumu. Krēmu pilda ar konditorejas maisiņu un apaļo uzgali.

Šokolādes profiteroļļi

Mans life hack ir ielikt izceptos, atdzisušos profiteroļļus saldētavā, sasaldēt un pildīt nākamajā vai jebkurā citā dienā, uzreiz izņemtus no saldētavas. Tādā veidā profiteroļļi būs superkraukšķīgi!

Šokolādes profiteroļļi
blog comments powered by Disqus