PROFITEROĻĻI

PROFITEROĻĻI

Mazi, ērti pasniedzami un galvenais - garšīgi. Pildījumi var būt 100 un 1 veida, bet aicinu izmēģināt ar šokolādes namelaku vai klasisko vārīto krēmu, būs ļoti labi! :)

Rīki

  • Mīklas rullis

  • Cepampapīrs
  • Katliņš ar biezu dibenu
  • Koka karote
  • Mikseris Kitchenaid vai kāds cits
  • Silikona paklājiņš
  • Apaļš uzgalis ar izmēru 8 mm
  • Konditorejas maisiņi
  • Perforēta paplāte

Sastāvdaļas

KRAKELĪNS
100 g sviests
125 g brūnais cukurs
125 g milti
1 gab. vaniļas pāksts

MĪKLA
250 g piens
250 g ūdens
240 g sviests istabas temperatūrā
10 g cukurs
8 g sāls
375 g milti
500 g olas

Pagatavošana

Foto ar gatavošnas procesu var atrast šeit, kas ir tāds pats kā šokolādes profiteroļļiem.

KRAKELĪNS
Mikserī liek visas sastāvdaļas un sajauc ar lāpstiņas uzgali līdz vienmērīgai konsistencei.
Izrullē maksimāli plānā kārtiņā starp diviem cepampapīriem vai ačetāta lapām un liek saldētavā. Krakelīnu saldētavā var uzglabāt divus mēnešus.
Kamēr masa salst, gatavo plaucēto mīklu.

MĪKLAS GATAVOŠANA
Visu sasver un sagatavo - sagriež sviestu kubiņos, izsijā miltus.
Katliņā liek pienu, ūdeni, sāli, cukuru un sviestu.
Karsē uz lielas jaudas/uguns līdz parādās baltas putas/burbuļi un sviests ir izkusis. Noņem no uguns, vienā piegājienā pievieno miltus un iemaisa ar koka karoti, līdz viss ir sajaucies.
Liek atpakaļ uz nelielas jaudas/uguns un karsējot maisa ar koka karoti 1-2 min. Jāmēģina pēc iespējas mazāk pieskarties katliņa dibenam, lai mīklā neiejauktu piedegušo kārtiņu. Mīkla ir gatava, kad sakratot katliņu, tā vairs nelīp pie malām, katliņa dibenā un gar sāniem ir izveidojusies piedegusi mīklas kārtiņa - tā tam jābūt.
Mīklu ieliek mikserī, bez piedegušās kārtas un atstāj jaukties vidējā ātrumā ar lāpstas uzgali 5-7 min, kamēr tā atdziest.
Sāk pievienot olas - pakāpeniski, pa nelielām daļām, nesteidzoties. Kad olas ir pievienotas, palielina miksera ātrumu un turpina jaukt 1-2 min.
Kad mīkla ir gatava, to pilda konditorejas maisiņā ar apaļo uzgali.
Garnē mazas mīklas piciņas (ievērojot distanci, jo profiteroļļi spēcīgi uzpūšas) uz perforētas paplātes, pārklātas ar silikona vai air mat paklājiņu.
Izspiež aplīšus no sasaldētā krakelīna - tāda paša diametra kā mīklas piciņas un viegli uzliek uz katra profiteroļļa, to nepiespiežot. Tas ir jādara ātri, lai krakelīna apļus būtu viegli noņemt no cepampapīra. Ja krakelīns sāk kust, viņu var ielikt uz pāris minūtēm saldētavā.

CEPŠANA
Uzkarsē krāsni 230°C karstu režīmā ar ventilāciju, liek cepties 10 - 15 min., pēc tam, neverot vaļā krāsni, samazina ventilāciju, nogriež temperatūru uz 110°C un turpina kaltēt 20-25 min.
Mājas krāsnī vienā reizē var cept tikai vienu paplāti, pretējā gadījumā profiteroļļi nepacelsies, mīklu tikmēr uzglabā ledusskapī.

Ja ir profesionālā konditorejas krāsns, profiteroļļus cep 190°C pirmās 10 minūtes režīmā ar ventilāciju un pēc tam 15 min. 180°C režīmā ar minimālu ventilācijas stiprumu.

Izņem gatavos profiteroļļos, uzreiz izbaksta caurumu to pamatnē, lai izlaistu ārā karsto tvaiku un atstāj dzesēties uz restēm. Kad tie ir atdzisuši, pilda ar krēmu pa izbakstīto caurumu. Krēmu pilda ar konditorejas maisiņu un apaļo uzgali.

Mans life hack ir ielikt izceptos, atdzisušos profiteroļļus saldētavā, sasaldēt un pildīt nākamajā vai jebkurā citā dienā, uzreiz izņemtus no saldētavas. Tādā veidā profiteroļļi būs superkraukšķīgi!

PROFITEROĻĻI
blog comments powered by Disqus