Ogu tartes

Ogu tartes

Perfekts deserts vasaras ogu sezonā - irdena smilšu mīkla, klasisks vaniļas krēms un saldskābas avenes.

Rīki

  • Riņķi tartēm

  • Air mat paklājiņš
  • Perforēta paplāte
  • Mikseris ar lāpstas uzgali
  • Mīklas rullis

Sastāvdaļas

SMILŠU MĪKLA
200 g elastīgs, bet vēss sviests
160 g izsijāts pūdercukurs
60 g mandeļu milti
400 g kviešu milti
100 g olas
0.7 g cepampulveris
Ogas un augļi pēc izvēles

EGG WASH
50 g saldais krējums
50 g olu dzeltenumi

VĀRĪTAIS KRĒMS
recepte šeit

NEITRĀLĀ GLAZŪRA
recepte šeit

Pagatavošana

Mikserī liek sviestu ar pūdercukuru un puto ar lāpstas uzgali. Jāputo ir lēnām, bet ne pārāk ilgi, lai nerastos gaisa burbuļi. Reizēm tarte pēc cepšanas sakrītas, tas ir tādēļ, ka mīklā bija gaisa burbuļi no pārāk ilgas vai ātras putošanas.

Apstādina mikseri un pievieno olas vienā piegājienā, turpina lēnām maisīt.

Pievieno mandeļu miltus, iemaisa.

Ogu tartes

Ik pa laikam notīra miksera malas ar skrāpīti, lai viss labi sajaucās.

Pašās beigās pievieno izsijātus miltus, viegli iemaisa, bet nepārmaisa, pretējā gadījumā izceptā smilšu mīkla būs cieta.

Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī. Mīklai jābūt vienmērīgi saplacinātai.

Ogu tartes

Atstāj mīklu ledusskapī no 2 h līdz naktij.

Kad mīkla ir nostāvējusies, to izrullē starp diviem pergamentiem vai ačetāta lapām plānā, vienmērīgā kārtā 1.5 - 2 mm biezumā un liek saldētavā (ja gribās ātrāk) vai ledusskapī (ja tartes izklās vēlāk) līdz sastingst.

Šajā posmā netiek izmantoti papildus milti, lai mīkla neliptu pie rokām vai ruļļa, kā parasti to dara lielākā daļa cilvēku! Tā ir vecā skola, kas šajā gadījumā ir kļūdaina, jo milti rullēšanas procesā padara mīklu cietu, dēļ tā, ka kustībā izstrādājas glutēns. Rullēt mīklu starp pergamentiem vai ačetātu ir lielisks veids kā tikt pie irdenas un mīkstas smilšu mīklas tekstūras. Starp pergamentiem mīklu izrullēt būs nedaudz grūtāk kā starp ačetātu jeb šokolādes papīru (nopērkams Gemosā 40x60 cm loksnēs). Ačetāts gan ir dārgāks, bet ar viņu ir vieglāk kontrolēt rullēšanas procesu un mīklas biezumu.

Ogu tartes
Ogu tartes

Tartēm formu malas nosmērē ar sviestu plānā kārtā.

Ogu tartes

Kad mīkla ir sastingusi, no tās izspiež apakšas tartēm un liek uz air mat paklājiņa, kurš ir uzlikts uz perforētas paplātes. Air mat tekstūra piešķirs tartei skaistu zīmējumu, turklāt kombinācijā ar perforētu paplāti tiek nodrošināta papildus gaisa cirkulācija un netiek aizturēts mitrums, kā rezultātā tartes izcepsies vienmērīgi un smilšu mīkla saglabās savu formu.

Ogu tartes

Ar lineālu no mīklas izgriež tartes malas un ieklāj formā, viegli piespiežot. Ja mīkla ir palikusi pārāk silta, to ieliek uz brīdi saldētavā vai ledusskapī.

Ogu tartes

Nogriež lieko mīklu un dibenus sabaksta ar dakšiņu.

Ogu tartes
Ogu tartes
Ogu tartes

Liek cepties 165°C temperatūrā 15 - 20 minūtes līdz zeltaini brūnai krāsai.

Pagatavo egg wash - sajauc saldo krējumu ar olu dzeltenumiem līdz viendabīgai masai un ar otiņu vai kompresoru noklāj izceptās tartes - gan iekšpusi, gan ārpusi.
Noklātās tartes liek krāsnī 180°C temperatūrā un cep līdz vēlamajai krāsai - parasti tās ir piecas minūtes.

Kad tartes ir izcepušās, tās atdzesē un pilda ar vārīto krēmu, garnē ar ogām neitrālajā glazūrā. Neitrālo glazūru izkausē mikroviļņu krāsnī vai ūdens peldē un apsmērē ar to ogas.

Gatavošanas procesā var iztikt bez perforētas paplātes, bet tartēm apakšas var sanākt nevienmērīgas.

Ogu tartes
blog comments powered by Disqus