KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

Salasīt meža mellenes un vismaz reizi gadā izcept klasisku pīrāgu - tā lai viss ir zils!

Rīki

  • trauks cepšanai

  • citrusu rīve
  • parastā rīve

Sastāvdaļas

MĪKLA
600 g milti
100 g cukurs
2 g sāls
460 g sasaldēts sviests
6 ēdamk. ledus auksts ūdens
2 ēdamk. šņabis

EGG WASH
1 ola
1 ēdamk. saldais krējums

PILDĪJUMS
950 g meža mellenes
2 ēdamkarotes citrona miziņa
6 ēdamk. citrona sula
60 g kukurūzas ciete
200 g cukurs
2-3 ēdamk. saldēts sviests

Pagatavošana

Izmēģināju vairākas pīrāgu mīklas un nonācu pie secinājuma, ka šī būs īstā. Nepārsaldināta, kraukšķīga un galvenais - irdena tekstūra. Kopā ar saldskābu ogu pildījumu un vaniļas saldējumu šis būs perfekts jūlija deserts!

MĪKLA
Mīklu vēlams pagatavot dienu iepriekš un atstāt pa nakti ledusskapī, bet steidzīgajiem pietiks arī ar vienu stundu aukstumā.

Lielākā bļodā izsijā miltus, pievieno cukuru, sāli un kārtīgi sajauc.
Ņem sasaldēto sviestu (sviests, kurš vismaz 1 h ir stāvējis saldētavā) un pa daļām rīvē miltu masā. Sviestu pirms tam sadala sešās daļās - kamēr rīvē vienu gabaliņu, pārējos tur saldētavā.

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS
KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

Jāseko līdzi, lai sviests vienmērīgā kārtā tiek uzrīvēts uz miltu masas un uzreiz iemaisīts. Šo procesu atkārto sešas reizes - uzrīvē, samaisa, uzrīvē samaisa. Mīklas tekstūra līdzinās smiltīm, nevis vienai veselai mīklas bumbai.

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS
KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

Kad viss sviests ir iemaisīts, pievieno pa daļām ūdeni un tad šņabi, iemaisot tos ar roku.
Arī šajā posmā mīkla ir vairāk irdena kā lipīga. Tikai tad, kad masu saspiež rokās, tā ieņem formu un līdzinās mīklas tekstūrai.
Šņabi mīklā var nelikt, tas kalpo tikai kā tekstūras uzlabotājs. Katrā ziņā tā ir brīva izvēle, bet no alkohola pīrāgā nav jābaidās, jo cepšanās rezultātā šņabis izgaro.

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS
KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

Ja mīkla sāk palikt lipīga jau sākumā, visu ūdeni var nepievienot.
Izber mīklu uz silikona paklāja un ar tā malu palīdzību mīklu iemīca bumbā. Ja to darīs ar rokām, mīkla lips klāt.

Kad mīcīšanas rezultātā izveidojās vienveidīga masa, to sadala divās bumbās - viena ir nedaudz lielāka par otru un ietin pārtikas plēvē. Liek ledusskapī vismaz uz 1 h.

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS
KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

Kad mīkla ir nostāvējusi, ņem lielāko bumbu un izrullē pāris cm lielāku par formu, kurā ceps pīrāgu. Virsmu, uz kā rullē mīklu, viegli izbārsta ar miltiem. Ar miltiem noklāj arī rulli. Ik pa laikam mīklu apgriež otrādāk un no jauna uzber miltus, lai tā nelīp pie virmas. Ar miltu daudzumu jāuzmanās, jāmēģina izmantot pēc iespējas mazāk, pretējā gadījumā mīkla būs cieta.

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS
KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

Uzrullē mīklu uz ruļļa un "ierullē" pīrāga formā. Formu nevajag noklāt ne ar sviestu, ne ar miltiem.

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS
KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

Mīklu viegli piespiež formas malām un nogriež liekās malas. Kamēr gatavo pildījumu, mīklu ar formu uzglabā ledusskapī.

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS
KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

PILDĪJUMS
Liek bļodā mellenes, pievieno ar citrusu rīvi sarīvētu citrona miziņu un sulu, kārtīgi samaisa.

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS
KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

Pievieno cukuru, samaisa, pievieno kukurūzas cieti, samaisa.
Maisījumu liek izklātajā mīklā, kārtīgi piespiež, lai nerastos "kabatas", kuras gatavojot sakritīs un pa virsu vienmērīgi uzrīvē pāris ēdamkarotes saldēta sviesta.

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

Ņem mazāko mīklas bumbu un izrullē nedaudz lielāku par pīrāga formu. Sagriež 1 - 2 cm biezās strēmelēs un klāj formā, veidojot "pīta groziņa" rakstu.

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS
KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

Nogriež liekās malas un "uzbūvē" smuku maliņu.

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS
KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS

EGG WASH
Sajauc olu ar saldo krējumu viendabīgā masā un ar otiņas palīdzību noklāj mīklas virsmu.

Pīrāgu liek cepties 200°C karstā krāsnī režīmā ar ventilatoru uz 10 min.
Nogriež temperatūru uz 180°C un turpina cept tādā pašā režīmā 35-40 min. Ik pa 7-10 min. apgriež pīrāgu, lai nepiedegtu viena tā puse.

Gatavo pīrāgu atdzesē vismaz 3 h, labāk atstāt istabas temperatūrā visu nakti.
Var pasniegt ar vaniļas saldējumu.

KLASISKS MELLEŅU PĪRĀGS
blog comments powered by Disqus